Paella – Espanjalainen klassikko täynnä väriä ja makua
Paella on yksi Espanjan kuuluisimmista ruoista – värikäs, aromaattinen ja täynnä Välimeren auringon lämpöä.
Se on ruoka, joka yhdistää ihmisiä pöydän ääreen, ja sen valmistus on lähes aina juhlahetki.
Paella valmistetaan perinteisesti leveässä teräspannussa, jota kutsutaan nimellä paellera, ja tarjoillaan usein suoraan pannusta.
Paellan alkuperä ja historia
Paella sai alkunsa Valenciasta, Espanjan itärannikolta.
Alun perin se oli yksinkertainen maaseudun ruoka, jota maanviljelijät valmistivat avotulella riisistä, vihanneksista ja paikallisista raaka-aineista.
Ajan myötä resepti kehittyi, ja mukaan lisättiin kana, kani, äyriäiset ja ennen kaikkea sahrami, joka antaa paellalle sen tunnusomaisen kullanhohtoisen värin.
Nykyään paellasta on monia versioita:
- Paella valenciana, alkuperäinen versio, jossa on kanaa ja kania.
- Paella de marisco, merenelävillä maustettu paella.
- Paella mixta, joka yhdistää lihaa ja äyriäisiä.
Jokaisella alueella ja perheellä Espanjassa on oma tapansa valmistaa tätä rakastettua ruokaa.
Maut, jotka tekevät paellasta ainutlaatuisen
Paellan sydän on riisi.
Käytetään lyhytjyväistä riisiä, kuten bomba-riisiä, joka imee nesteen ja maun täydellisesti menettämättä rakennettaan.
Riisi kypsyy maukkaassa liemessä, joka saa arominsa lihasta, kalasta, kasviksista ja mausteista.
Sahrami on paellan tärkein mauste – se antaa ruualle kultaisen värin ja hienostuneen, kukkaisen aromin.
Lisäksi oliiviöljy, tomaatti, paprika ja vihreät herneet tuovat makeutta ja väriä.
Katkaravut, simpukat ja kalmari täydentävät makua meren tuoksulla ja pehmeällä rakenteella.
Yhdessä nautittava ruoka
Paella ei ole vain ateria – se on kokemus.
Se valmistetaan usein usealle hengelle, ja paellapannu asetetaan pöydän keskelle, josta jokainen saa annoksensa.
Tämä tekee siitä täydellisen ruoan perheille, ystäväporukoille ja kesäjuhliin.
Espanjassa paella symboloi yhdessäoloa ja iloa.
Sen valmistus on yhtä tärkeä kuin sen syöminen – rauhassa, ilman kiirettä, nauttien seurasta ja tuoksuista.
Terveellinen ja tasapainoinen ateria
Vaikka paella on runsas, se on myös ravitseva ja tasapainoinen ruoka.
- Riisi tarjoaa pitkäkestoista energiaa.
- Vihannekset tuovat kuituja ja vitamiineja.
- Kana ja äyriäiset sisältävät kevyitä proteiineja.
- Oliiviöljy puolestaan on sydänystävällinen rasva.
Yksi annos kotitekoista paellaa on siis sekä terveellinen että herkullinen.
Se sopii täydellisesti välimerelliseen ruokavalioon, joka on tunnettu sen monipuolisuudesta ja hyvinvointia edistävistä vaikutuksista.
Vinkkejä täydelliseen paellaan
- Valitse oikea riisi. Bomba- tai Calasparra-riisi on paras.
- Älä lisää liikaa nestettä. Riisin tulee imeä neste, ei kellua siinä.
- Älä sekoita liikaa. Paellan kuuluisa socarrat – pannun pohjalle muodostuva rapea kerros – on herkullinen.
- Käytä aitoa sahramia. Se tuo aitoa väriä ja tuoksua.
- Anna vetäytyä ennen tarjoilua. Lepo tekee mausta tasapainoisemman.
Paella – Espanjan maku kotikeittiössä
Paella on paljon enemmän kuin vain ruoka – se on matka Espanjaan, sen väreihin, tuoksuihin ja makuihin.
Jokainen suupala vie suoraan aurinkoiselle terassille, jossa meri kimaltelee ja tuuli tuo mukanaan sahramin ja oliiviöljyn tuoksun.
Kotona tehty paella tuo pöytään auringon, ilon ja yhdessäolon tunteen.
Se on täydellinen ruoka viikonlopun juhlahetkiin tai kesäiseen illalliseen ystävien kanssa.
Paella on ruoka, joka kertoo tarinan Espanjasta – lämmöstä, rakkaudesta ja ruoasta, joka yhdistää ihmiset.
Paella Resepti
Perinteinen espanjalainen paella riisistä, äyriäisistä ja sahramista. Värikäs ja aromaattinen ruoka, joka tuo Välimeren makuja pöytään.

Ainekset
Ohjeet
Valmistele ainekset
Kuumenna oliiviöljy suuressa paellapannussa.
Ruskista kanapalat joka puolelta ja nosta ne sivuun.
Kuullota vihannekset
Lisää pannulle sipuli, valkosipuli ja paprika.
Kuullota muutama minuutti ja lisää sitten tomaatit.
Hauduta noin 5 minuuttia, kunnes seos sakeutuu ja tuoksuu hyvältä.
Lisää riisi ja liemi
Sekoita riisi pannulle ja kääntele, jotta se imee makua.
Lisää sahrami ja kuuma liemi sekä ruskistetut kanapalat.
Anna kiehua keskilämmöllä noin 20 minuuttia ilman sekoittamista.
Lisää merenelävät
Lisää katkaravut, simpukat ja kalmari.
Hauduta 10–15 minuuttia, kunnes riisi on kypsää ja neste on imeytynyt.
Viimeistele ja tarjoile
Lisää herneet, mausta suolalla ja pippurilla.
Anna vetäytyä 5–10 minuuttia ennen tarjoilua.
Tarjoile kuumana sitruunalohkojen kanssa.
Nutrition Facts
Annoksia 4
Annoskoko 400g
- Määrä per annos
- Kalorit 520kcal
- % päivittäisestä arvosta *
- Rasvoja yhteensä 18g28%
- Tyydyttynyt rasva 3g15%
- Kolesteroli 110mg37%
- Natrium 820mg35%
- Kalium 650mg19%
- Hiilihydraatteja yhteensä 50g17%
- Ravintokuitu 4g16%
- Sokerit 3g
- Proteiini 38g76%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your daily value may be higher or lower depending on your calorie needs.